1. Protecţia construcţiei
Etanşarea protejează materialele de construcţie împotriva deteriorărilor cauzate de umiditate având ca efect mărirea duratei de viaţă a clădirii.
Pierderile de aer constituie o cauză posibilă a deteriorării structurii construcţiei. Atunci când aerul cald și umed iese la exterior prin zonele neetanşe ale anvelopei, intră în contact cu suprafeţe mai reci pe care poate condensa.
Condensul format crează condiţii favorabile dezvoltării mucegaiurilor și altor microorganisme.
2. Creşterea eficienţei energetice
Când construcţia este etanşă aerul cald rămâne în locuinţă, iar cel rece la exterior. Eliminarea fluxurilor de aer necontrolate mărește eficienţa energetică a clădirii, ceea ce conduce la reducerea cheltuielilor de încălzire.
Dacă anvelopa clădirii nu este etanşă, se pot pierde cantităţi importante de energie ca urmare a aerului exfiltrat. Îmbunătăţirea etanşeităţii joacă un rol important în economisirea energiei : 20 – 40 %, sau chiar mai mult.
3. Confort termic
În elaborarea planurilor pentru încălzirea, ventilaţia, aerisirea şi anveloparea clădirii, menţinerea confortului termic pentru locatari este unul din cele mai importante obiective ale inginerilor.
Factorii care determină confortul termic sunt: temperatura aerului din interior şi exterior, mişcarea aerului și umiditatea relativă.
Confort – Controlul umidităţii
Starea de bine a corpului uman se menţine la o umiditate relativă de 40-60 % (la o temperatură a aerului de 20°C). Controlul umidităţii relative în clădiri se poate realiza numai în cazul în care avem o anvelopă etanşă și un sistem de ventilaţie controlat.
Confort -Izolare fonică
Un alt beneficiu în cazul clădiriilor etanşe constă în îmbunătăţirea fonoizolaţiei.
Zgomotul pătrunde și prin orificiile mici ale anvelopei.
O anvelopă etanşă înseamnă și o clădire silenţioasă.
Confort – o anvelopă etanșă nu permite dăunătorilor să intre în casă.